joi, 13 martie 2014

Ce mai faceti ?


„ O intrebare cu care ne intalnim de cateva zeci de ori pe zi. O intrebareaparent banala, insa daca analizam putin mai atent situatia, ea are o semnificatie de luat in seama, as putea spune chiar deosebit de importanta.
Cand cineva te intreaba intr-un context uzual al vietii tale „Ce mai faci?’’, tu ce-i raspunzi? Ai fost atent vreodata la raspunsul dat?  Ei bine, sa stii ca felul in care raspunzi la aceasta intrebare simpla indica foarte multe despre tine si despre atitudinea ta.
De-a lungul timpului, am observat ca aceasta scurta intrebare: „Ce mai faci?” are parte de trei tipuri de raspunsuri: negative, mediocre si pozitive. Haideti sa le luam pe fiecare in parte si sa le analizam putin.
Raspunsurile negative sunt cel mai des intalnite din pacate si includ fraze de genul: „Prost”, „Nashpa”, „Nu prea bine”, „Se putea mai bine de atat”, „N-am niciun chef azi”, „Slava Domnului ca e vineri”, „Am mai imbatranit o zi” etc
Este realmente infricosator cand aud un raspuns precum „Slava Domnului ca e vineri”. Ma pun in pielea celui care a zis-o si imi dau seama ca pentru acesta viata este o adevarata teroare. Luni, marti, miercuri si joi sunt cele mai apasatoare zile din saptamana, vineri este cat de cat binisor pentru ca vine week-end-ul, sambata exista pretextul de a fi bine, iar duminica apare din nou „greutatea” sosirii zilei de luni. „Ahh, o noua saptamana ! Iarasi o iau de la capat cu aceleasi probleme interminabile!”
Este acesta un mod in care sa traiesti, dragul meu prieten?
Esti de acord cu mine acum ca aceste expresii te omoara pas cu pas, iti otravesc atitudinea? Si nu numai pe a ta, ci si pe a celor carora le raspunzi in acest fel?
A doua categorie de raspunsuri este cea a raspunsurilor mediocre. Persoanele care se regasesc in aceasta categorie raspund prin urmatoarele formule: ” Bine”, ” Nu prea rau”, “Ar putea fi si mai bine”. Pe acestia nu-i putem incadra in categoria negativistilor, dar ar fi o idee buna pentru ei sa-si imbunatateasca considerabil atitudinea.
Fie vorba intre noi, crezi ca ti-ar placea sa stai prea mult, sa faci afaceri si sa ai colaborari cu persoane care spun in fiecare zi ca viata lor “nu este prea rea”?
In cea de-a treia categorie ii intalnim pe cei cu o abordare pozitiva a vietii. Studiile ne arata ca “pozitivistii” sunt cei cu speranta de viata cea mai mare si cu impliniri profesionale si personale la cote inalte.
Ei imprastie mereu entuziasm, pasiune si bucurie fata de viata si iti vor raspunde: ”Grozav”. “Minunat”, “Excelent”, “Super”, “Nici ca s-ar putea mai bine”.
Ei bine, fii sincer acum ! Nu-i asa ca ti-ar placea sa ai in viata ta cat mai multi oameni de felul asta?

Opreste-te un pic si fa o comparatie. Cu siguranta ai langa tine persoane din toate cele 3 categorii.
Cum te simti cand auzi un raspuns al “negativistilor”?
Sau al “mediocrilor”?
Dar atunci cand un “pozitivist” iti raspunde plin de energie si cu zambetul pe buze?
Alege langa ce persoane sa stai si vei avea parte exact de acele lucruri !
Si nu uita :
“Ziua evolueaza in functie de directia in care se misca colturile gurii tale.”
Dar pe tine te-ai analizat pana acum? Tu ce raspunsuri folosesti cel mai des? Ce raspunsuri folosesc prietenii si cei din familia ta?

Formeaza-ti o deprindere noua !
Trebuie sa intelegi ca modul in care te simti depinde de tine. Chiar daca “viata nu este alaturi de tine”, crezi ca te va ajuta cu ceva daca continui sa afirmi ca te simti ingrozitor? Cu siguranta nu, atitudinea ta mohorata nu va imbunatati cu absolut nimic situatia. Ba mai mult, este foarte posibil sa-i enerveze pe cei din jurul tau si sa-ti pierzi cu timpul si putinii prieteni care au mai ramas langa tine.
In plus, stim cu totii foarte bine ca avand o atitudine negativa vei atrage atitudini negative, pentru ca “in viata obtinem ce ne asteptam sa obtinem”.
“Crezi si spune-ti ca esti bine, ca toate sunt in regula cu tine si Dumnezeu iti va auzi cuvintele si le va transforma in realitate. ” (Ella Wheeler Wilcox)
Din proprie experienta iti pot spune ca aceasta este o descoperire uriasa. Multi ani la rand am raspuns formal “bine” si am avut relatii bune, prieteni buni, impliniri si satisfactii bune. Dar niciodata mai mult de atat. Ei bine, de ceva vreme am schimbat registrul si am inceput sa raspund pozitiv. Surpriza ! Viata mea a devenit minunata, excelenta, grozava pe toate planurile ! Incearca si tu si vei vedea efectele ! :)
Hai sa-ti dau un exemplu.
Sa ne imaginam ca Catherine (un nume ales aleatoriu) este obosita. Cand un coleg de serviciu o intreaba “Ce mai faci?”, ea raspunde sincer “Sunt obosita”.
Iata o posibila continuare a procesului. Catherine isi va intari convingerea ca este obosita, evident isi va schimba fiziologia si probabil ca va avea o zi lunga si grea la serviciu, asteptand sa vina vremea sa plece mai repede acasa. Ce crezi ca se intampla cu persoana care i-a adresat intrebarea lui Catherine? Probabil ca acum regreta. Cum te poti simti atunci cand primesti un astfel de raspuns? Eventual te ia si pe tine somnul si incepi sa casti. Observi ? Dispozitiile lui Catherine si ale colegului de serviciu sunt varza ( termen tehnic :P ) acum.
Dupa o zi ingrozitoare, Catherine merge acasa, da drumul la televizor, vede extragerile loto pe postul national si isi scoate din buzunar biletul jucat cu o zi inainte. Wooow ! Biletul lui Catherine este castigator ! Tocmai a castigat 5 milioane de euro. :) Wooow !
Ce atitudine crezi ca va adopta Catherine? Adu-ti aminte, este extrem de obosita. Amandoi stim ca va sari de pe scaun si va incepe sa alerge prin casa si sa sara de bucurie, dupa care va merge la telefon pentru a-si anunta familia si prietenii. Eventual va da o petrecere pe cinste in seara aceea si va planui ce sa faca cu banii.
Stop un moment ! Acum cateva secunde era o femeie epuizata. Ce-a facut in cateva secunde ca sa se comporte asa? A luat vitamina B12? I-a cazut o galeata cu apa in cap? NU. TRANSFORMAREA EI A FOST IN TOTALITATE MENTALA. De la oboseala fizica si mentala la extaz, in numai cateva secunde. Si cum s-a intamplat asta?
Este vorba exclusiv de aspectul pe care Catherine alege sa se concentreze, asta deoarece felul in care ne simtim este dat de subiectivismul nostru.
Te focalizezi pe oboseala, esti obosit, te focalizezi pe vitalitate, esti plin de viata si energic.
Asadar, nu-i asa ca alegi sa raspunzi si sa fii pozitiv?



Jeff Keller - „Atitudinea este totul”





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu